Massagetherapie

U kunt bij Massagepraktijk Lavendel terecht voor lichaamsgerichte therapie. Afhankelijk van uw klachten kan wordt gekozen voor massagetherapie, een natuurgeneeskundige behandeling of een combinatie van beiden.

Op deze pagina kunt u kennismaken met alle vormen die de massagetherapie omvat.

helende massage

Dit is een natuurgeneeskundige therapie die uitdrukking geeft aan de holistische gezondheidsleer. De technieken van helende massage zijn gebaseerd op klassieke massage, maar de ademhaling is hierin een heel belangrijk aspect omdat we hiermee contact maken met onze diepere gevoelens. De spanning vloeit weg en je gaat je fijner voelen van binnen. 

 

klankmassage

Een klankmassage kan gegeven worden als complete sessie, maar kan ook met een andere massage geïntegreerd worden, of als afronding van een massagesessie. Afhankelijk van de behoefte, vraag of problematiek kan een kortere of langere klankmassage gegeven worden.

Voetreflexmassage

Een voetreflexmassage duurt meestal 45 tot 60 minuten. De eerste keer is meestal een oriëntatie. Hoeveel behandelingen er nodig zijn is zeer individueel. Het kan indien nodig gecombineerd worden met andere behandelingen.

Massagetherapie

Alle beschreven massages op deze pagina behoren tot de complementaire massagetherapie

Iedere therapie heeft een ander doel. Op deze pagina vind u alle soorten massagetherapieën met daarbij beschreven het doel en de werkwijze zodat u een goed beeld heeft van de diverse mogelijkheden die iedere vorm bevat.

 

Klassieke massage

Met etherische olie, aangepast aan u en de situatie, of met kokosolie vanwege de zuiverende werking en omdat het de huid voedt. Kokosolie is zacht en wordt goed opgenomen doordat het goed emulgeert met het vocht in de huid. De huid wordt zacht en gaat stralen en de geur is zoet en licht prikkelend, maar hypoallergeen.

Deze therapievorm is een eeuwenoude methode en maakte een grote ontwikkeling in de westerse geneeskunde. De Franse benamingen voor de technieken zijn bekend als: Effleurage (strijking), Petrisage (kneding), Friction (wrijving), Vibration (trilling), Tapotage (klopping) en Intermitterend drukken.

De intensiteit van deze massage kan heel verschillend zijn en wordt aangepast aan de persoon en situatie. Als het stevig wordt uitgevoerd, werkt het stimulerend. Als het snel wordt uitgevoerd werkt het activerend. Als het zacht wordt uitgevoerd werkt het ontspannend. Als het klachtgericht wordt uitgevoerd werkt het herstellend.

Het kan ook afwisselend van stevig tot zacht worden gegeven en het laat zich goed combineren met andere technieken.

Over het algemeen genomen geeft deze massage verlichting van klachten en algehele ontspanning. Het voelt heel weldadig aan en kan dagenlang doorwerken en tevens een impuls geven ook op andere gebieden aan gezondheid te werken.

Helende massage

Deze massage behoort tot de holistische gezondheidsleer. Het omvat twee mensen die samenwerken op fysiek en spiritueel gebied en daarin positieve veranderingen bewerkstelligen. We zijn gelijkwaardige partners.

De technieken van helende massage zijn gebaseerd op klassieke massage, maar de ademhaling is hierin een heel belangrijk aspect omdat we hiermee contact maken met onze diepere gevoelens.

Wanneer emoties onderdrukt worden raken we gespannen. Als dat jaren achtereen gebeurt raakt ons lichaam verkrampt doordat de natuurlijke energiestroom is geblokkeerd. Emoties moeten, net als een rivier, rustig kunnen stromen.

Bij helende massage lijkt het wel of delen van je lichaam wakker worden na heel lang te hebben geslapen. Het vrijkomen van emoties is nodig voor een verbetering op langere termijn. De spanning vloeit weg en je gaat je fijn voelen van binnen.

Een emotionele ontlading kan soms ook uren na de massage op gang komen, maar eenmaal opgewekt laat het zich niet meer onderdrukken. Het kunnen langdurige processen zijn omdat er vaak vele jaren aan vooraf zijn gegaan om de spanningen op te bouwen. Het is dan ook het beste om de massage als een dynamisch proces te zien welke met regelmaat mag worden herhaald.

Bindweefselmassage

Reflexbehandeling door prikkeling van zenuwuiteinden in huid en bindweefsel van een bepaalde zone van het lichaam. Hierdoor worden ook bepaalde spiergroepen, gewrichten en orgaan-systemen beïnvloed die interactie hebben met de betreffende zone.

 

Bindweefselmassage kan toegepast worden

 • bij resttoestanden na orgaanklachten, b.v. na een maagzweer.
 • bij circulatiestoornissen, restless leggs of vocht in de benen.
 • na een sporttrauma, zoals b.v. overrekking, kneuzingen, spierscheuringen, fracturen etc.
 • bij stimulering of demping van het zenuwstelsel, b.v. voor oppeppen bij apathie en lusteloosheid
 • bij hyperactiviteit kan het juist kalmerend werken

Het is zinvol om eerst de arts te raadplegen voordat men aan bindweefselmassage begint omdat het niet in alle gevallen gegeven mag worden.

Wanneer mag er geen bindweefselmassage toegepast worden:

 

 • als men zich niet lekker voelt zonder duidelijke oorzaak
 • bij uitputtingstoestand, koorts, spierspasmen of tumoren
 • bij overmatige huidreacties of een defecte huid
 • bij ernstig neurologische ziekten zoals Multiple Sclerose, Herseninfarct, Parkinson, ALS
 • tijdens de zwangerschap 

Manuele lymfedrainage

Deze massage stimuleert de vochtdoorstroming en heft eventuele stagnatie op, verhogen van de immuniteit (weerstand), verlagen van stress en het optimaliseren van het hormonale stelsel. In mijn praktijk werk ik volgens methode Vodder.

Manuele lymfedrainage is een zachte huidtechniek in een monotoon ritme van cirkelvormige bewegingen, pompbewegingen, schepbewegingen en draaibewegingen . Dit wordt uitgevoerd volgens een bepaald patroon overeenkomend met de natuurlijke beweging van het lymfesysteem waardoor dit verbetert en een versnelde werking krijgt.  Het is weldadig en ontspannend. Bovendien is de ritmische beweging bij de massage zo aangenaam dat het kan aanzetten om zelf meer te gaan bewegen.

Manuele lymfedrainage kan toegepast worden

 • bij oedeem of een onevenwichtig zenuwstelsel
 • bij regeneratie  en doorbloedingproblemen
 • om de weerstand te verhogen tijdens of na een ziekte
 • na narcose, een periode van medicatie
 • na tandartsbehandeling of ooglidcorrectie
 • na infecties, (slijmbeurs)ontstekingen, verwonding
 • bij zwangerschap
 • Bij depressie is manuele lymfedrainage heel geschikt omdat het de zware toxines uit het lichaam afvoert en het licht binnen brengt.

Voorzichtigheid is geboden bij
lage bloeddruk, te snelle schildklier, hartzwakte, menstruatie, astma, spataderen.

Af te raden is lymfedrainage bij
(lymfklier) kanker, TBC, acute ontsteking, tijdens koortsaanvallen, trombose, besmettelijke huidziekten, tijdens de eerste 3 maanden van de zwangerschap en bij uitputting.

Voetreflexmassage

Deze massage behoort tot de holistische gezondheidsleer. Voetreflexmassage is een natuurgeneeskundige diagnostische en therapeutische methode. Dat betekent dat het de gehele mens bevat. De voet weerspiegelt de gehele mens, zowel lichamelijk, geestelijk als emotioneel.

De voetreflexmassage wordt gebruikt om de levenskracht te versterken waardoor het lichaam sterk genoeg wordt om de verstoring op te heffen. Het aantrekkelijke van deze therapie ligt o.a. in de eenvoudige techniek en overzichtelijkheid van de reflexgebieden en de aandacht die tijdens de behandeling gegeven wordt.

De inspectie bestaat uit het kijken naar vorm, kleur, gezwollenheid, aanwezigheid van likdoorns, eeltplekken, kloven, wratten, voetschimmel, pigmentvlekken, verkleuringen, transpiratie. Het voelen van temperatuurverschillen, vochtige plekjes, zwakke- en gespannen punten.

Een pijnlijk punt zegt altijd iets over het evenwicht dat verstoord is in het betreffende orgaan of weefsel en kan verschillende oorzaken hebben. Bij het vinden van een pijnpunt wordt extra aandacht gegeven aan dit gebied en de geestelijke achtergronden hiervan. Reacties worden veroorzaakt door het vrijkomen van afvalstoffen die moeten worden verwijderd.

Ook is het heel fijn om een lichaamsmassage af te ronden met een transformerende voetmassage. Dit geeft een enorme verdieping  aan de massage en de energie gaat optimaal stromen. Eventuele negatieve aspecten worden hierbij omgezet in diep innerlijke verandering wat als zeer positief ervaren wordt. 

Metamorfosemassage

De metamorfosemassage is een prachtige techniek, die je terugbrengt naar wie je bent in je diepste wezen en helpt om beperkingen te doorbreken.

In onszelf hebben we de mogelijkheid om veel meer te worden dan we nu zijn en veel meer te doen dan we nu kunnen. In de natuur wordt een eikel een eikenboom en verandert een rups in een vlinder. Deze mogelijkheid is de eigenschap van levenskracht en is ook de mens gegeven.

Bij metamorfosemassage is de therapeut de katalysator om een abstracte structuur vrij te laten komen. De tijdstructuur van de zwangerschapsperiode.

Men heeft ontdekt dat deze structuur zich weerspiegelt in voeten, handen en hoofd. Door deze gebieden op een bepaalde manier te masseren maken we contact met onze prenatale ontwikkeling vanaf de conceptie tot geboorte en herstellen daar onze verstoringen. We worden een met het universum, waardoor we ons kleine zelf inwisselen voor ons grotere zelf.

Deze methode wordt niet alleen gebruikt voor geestelijke of lichamelijke aandoeningen maar voor iedereen die streeft naar persoonlijke groei. Gedurende alle veranderingsfases in ons leven en op momenten dat we vastzitten in patronen die onze groei stagneren kunnen we gebruik maken van deze massage. De veranderingen worden veroorzaakt door de kracht die we allen bezitten om onszelf te genezen.

Vlindermassage

Dit is een zachte techniek op het gebied van de wervelkolom en blaasmeridiaan die zorgt voor doorstroming.

Een van de belangrijkste centra is de wervelkolom, de efferente en afferente zenuwbanen bereiken alle plaatsen in ons hele lichaam. Het prikkelen en ontspannen van deze zenuwbanen is het doel van vlindermassage. Het geeft harmonisatie op lichamelijk, geestelijk, energetisch gebied.

Loslaten van het oude en toelaten van het nieuwe. Ook de hersenen worden bereikt, beelden worden zachter. Deze beelden zijn harmoniserend, het kan ook zijn dat er alleen zachte kleuren komen.

Er kan door de kleding heen gemasseerd worden en er kan op de huid gemasseerd worden met sesam/gember olie die diep doordringt en verwarmend werkt op het stroomsysteem.

Klankmassage

Klankschalen bestaan uit zeven metalen: goud, zilver, ijzer, kwik, tin, koper en lood.  Deze metalen vertegenwoordigen de zeven planeten: zon, maan, mars, mercurius, jupiter, venus en saturnus. Elke planeet heeft zijn eigen toon en de klanken van de metalen resoneren met deze planeettonen. Door het luisteren naar de planeettonen is het mogelijk in overeenstemming te komen met de harmonie van het universum.

De eenvoudigste weg om cellen aan te spreken is trilling. Trilling van buitenaf veroorzaakt een meetrillen of resoneren van de cellen. Muziek is een universele kracht die al in de vroegste historie gebruikt werd. Mensen, dieren, planten reageren direct op oerklanken die de bron van de schepping aanspreken. In deze bron heerst harmonie en een volledig vervuld zijn.

Klankschalen worden gebruikt bij genezing, meditatie en transformatie. Ze openen de weg naar persoonlijke bewustwording en spirituele groei. De geluiden kunnen van invloed zijn op het fysieke, emotionele en mentale vlak. Je kan daardoor gevoelens van vreugde beleven, maar ook ontroering en tederheid.

Soms kan er weggestopt verdriet, woede of haat naar boven komen. Verder kun je een kalmerende en pijnverzachtende werking ervaren. Er kunnen heldere gedachten ontstaan of logische verbanden doorzien worden. Op het spirituele vlak kan er een veranderd bewustzijn optreden. Onverwachte beelden kunnen verschijnen met symbolische betekenis.

Er kan je een licht opgaan, je intuïtie staat open. Je kunt een gevoel van extase, overgave en eenheid ervaren of een droomreis beleven. Kortom klankmassage is een verrassende reis naar binnen met een diepe, ontspannende, helende, revitaliserende eindbestemming.

Een klankmassage kan gegeven worden als complete sessie, maar kan ook met een andere massage geïntegreerd worden, of als afronding van een massagesessie .Je kan een korte sessie doen maar ook een langere tijd nemen om het uiterste te ervaren. 

Massagepraktijk
Lavendel Den Bosch

Gr. van Prinstererlaan 13
5237 CL 's-Hertogenbosch

Telefoon:  073-6418539

K.v.K.: 17250876
Bank: NL83ABNA0481805923

RBCZ licentie nr.: 911749R
VBAG licentie nr.: 2098019
AGB code: 90-038746
Prestatiecode: 24005

 

volg ons