massagetherapie

U kunt bij Massagepraktijk Lavendel terecht voor lichaamsgerichte therapie. Afhankelijk van uw klachten wordt gekozen voor natuurgeneeskundige massagetherapie of energetische therapie.

Op deze pagina kunt u kennismaken met alle vormen die de massagetherapie omvat.

complementaire massagetherapie

Alle beschreven massages op deze pagina behoren tot de complementaire therapie

Iedere therapie heeft een ander doel. Op deze pagina vind u alle soorten massage therapieën met daarbij beschreven het doel en de werkwijze zodat u een goed beeld heeft van de diverse mogelijkheden die iedere vorm bevat.

helende massage

Dit is een natuurgeneeskundige therapie die uitdrukking geeft aan de holistische gezondheidsleer. De technieken van helende massage zijn gebaseerd op klassieke massage, maar de ademhaling is hierin een heel belangrijk aspect omdat we hiermee contact maken met onze diepere gevoelens. De spanning vloeit weg en je gaat je fijner voelen van binnen. 

 

klankmassage

Een klankmassage kan gegeven worden als complete sessie, maar kan ook met een andere massage geïntegreerd worden, of als afronding van een massagesessie. Afhankelijk van de behoefte, vraag of problematiek kan een kortere of langere klankmassage gegeven worden.

VOETREFLEXMASSAGE

Een voetreflexmassage duurt meestal 40 tot 60 minuten. De eerste keer is meestal een oriëntatie. Hoeveel behandelingen er nodig zijn is zeer individueel. Het kan indien nodig gecombineerd worden met andere behandelingen.

helende massage

Deze massage behoort tot de holistische gezondheidsleer. Het omvat twee mensen die samenwerken op fysiek en spiritueel gebied en daarin positieve veranderingen bewerkstelligen. We zijn gelijkwaardige partners.

Bij de helende massage is de ademhaling een heel belangrijk aspect omdat we hiermee contact maken met onze diepere gevoelens.

Wanneer emoties onderdrukt worden raken we gespannen. Als dat jaren achtereen gebeurt raakt ons lichaam verkrampt doordat de natuurlijke energiestroom is geblokkeerd. Emoties moeten, net als een rivier, rustig kunnen stromen.

Bij helende massage lijkt het wel of delen van je lichaam wakker worden na heel lang te hebben geslapen. Het vrijkomen van emoties is nodig voor een verbetering op langere termijn. De spanning vloeit weg en je gaat je fijn voelen van binnen.

Een emotionele ontlading kan soms ook uren na de massage op gang komen, maar eenmaal opgewekt laat het zich niet meer onderdrukken. Het kunnen langdurige processen zijn omdat er vaak vele jaren aan vooraf zijn gegaan om de spanningen op te bouwen. Het is dan ook het beste om de massage als een dynamisch proces te zien welke met regelmaat mag worden herhaald.

dorn/breuss behandeling

Dit is een zachte wervel- en gewrichtsbehandeling. De wervelkolom omhult de grote bundel zenuwen die de hersenen verbinden met al onze organen en is statisch en dynamisch tegelijkertijd.

Veel mensen hebben beenlengte verschil wat kan variëren van enkele millimeters tot wel 5 cm. Daardoor wordt het lichaamsgewicht verplaatst en gaan de heup en de wervelkolom ook een andere positie aannemen. Hierdoor kunnen veel klachten en ongemakken ontstaan.

De Dorntherapie helpt deze posities weer te corrigeren. In combinatie met bepaalde gewrichten of wervels tegelijk wordt het bindweefsel losgemaakt waardoor de doorbloeding beter wordt. Als de wervels en gewrichten weer in de juiste positie staan voelen we ons weer lekker soepel. Zelfs chronische problemen kunnen door deze methode snel verholpen worden. Ook werkt de Dorntherapie bij klachten die te maken hebben met de uittreedplaats van bepaalde zenuwvezels die naar de gebieden en organen lopen waar de klachten waargenomen worden.

Deze klachten kunnen van de meest uiteenlopende aard zijn.
Goede indicatie voor Dorn/Breuss: Bekkeninstabiliteit, Bekkenscheefstand, Scoliose, Kyfose, Lordose, Hoofdpijn, Nek-schouder- en rugklachten, Beenlengteverschil en vele andere klachten van het bewegingsapparaat en interne organen.

De Dorntherapie wordt afgerond met Breuss tussenwervelschijf-massage. Deze methode geeft weer ruimte in het gebied tussen de wervels. Door op een bepaalde manier te masseren met St. Janskruidolie wordt deze olie door de tussenwervelschijven opgenomen, zodat die weer zachter en elastischer worden.

De therapie mag niet worden toegepast als er sprake is van tumoren op wervels of gewrichten, borst- of botkanker, botbreuken of kort na een ernstig ongeval, ontstekingen op de te behandelen plaatsen, osteoporose, verlammingen, acute hernia of spit, griep of koorts, of na jarenlang gebruik van cortisonen of prednison.

vlindermassage

Dit is een zachte techniek op het gebied van de wervelkolom en blaasmeridiaan die zorgt voor doorstroming.

Een van de belangrijkste centra is de wervelkolom, de efferente en afferente zenuwbanen bereiken alle plaatsen in ons hele lichaam. Het prikkelen en ontspannen van deze zenuwbanen is het doel van vlindermassage. Het geeft harmonisatie op lichamelijk, geestelijk, energetisch gebied.

Loslaten van het oude en toelaten van het nieuwe. Ook de hersenen worden bereikt, beelden worden zachter. Deze beelden zijn harmoniserend, het kan ook zijn dat er alleen zachte kleuren komen.

Er kan door de kleding heen gemasseerd worden en er kan op de huid gemasseerd worden met sesam/gember olie die diep doordringt en verwarmend werkt op het stroomsysteem.

Vlindermassage

manuele lymfedrainage

Deze massage stimuleert de vochtdoorstroming en heft eventuele stagnatie op, verhogen van de immuniteit (weerstand), verlagen van stress en het optimaliseren van het hormonale stelsel. In mijn praktijk werk ik volgens methode Vodder.

Manuele lymfedrainage is een zachte huidtechniek in een monotoon ritme van cirkelvormige bewegingen, pompbewegingen, schepbewegingen en draaibewegingen . Dit wordt uitgevoerd volgens een bepaald patroon overeenkomend met de natuurlijke beweging van het lymfesysteem waardoor dit verbetert en een versnelde werking krijgt.  Het is weldadig en ontspannend. Bovendien is de ritmische beweging bij de massage zo aangenaam dat het kan aanzetten om zelf meer te gaan bewegen.

Manuele lymfedrainage kan toegepast worden

 • bij oedeem of een onevenwichtig zenuwstelsel
 • bij regeneratie  en doorbloedingproblemen
 • om de weerstand te verhogen tijdens of na een ziekte
 • na narcose, een periode van medicatie
 • na tandartsbehandeling of ooglidcorrectie
 • na infecties, (slijmbeurs)ontstekingen, verwonding
 • bij zwangerschap
 • Bij depressie is manuele lymfedrainage heel geschikt omdat het de zware toxines uit het lichaam afvoert en het licht binnen brengt.

Voorzichtigheid is geboden bij
lage bloeddruk, te snelle schildklier, hartzwakte, menstruatie, astma, spataderen.

Af te raden is lymfedrainage bij
(lymfklier) kanker, TBC, acute ontsteking, tijdens koortsaanvallen, trombose, besmettelijke huidziekten, tijdens de eerste 3 maanden van de zwangerschap en bij uitputting.

bindweefselmassage

Reflexbehandeling door prikkeling van zenuwuiteinden in huid en bindweefsel van een bepaalde zone van het lichaam. Hierdoor worden ook bepaalde spiergroepen, gewrichten en orgaan-systemen beïnvloed die interactie hebben met de betreffende zone.

 

Bindweefselmassage kan toegepast worden

 • bij resttoestanden na orgaanklachten, b.v. na een maagzweer.
 • bij circulatiestoornissen, restless leggs of vocht in de benen.
 • na een sporttrauma, zoals b.v. overrekking, kneuzingen, spierscheuringen, fracturen etc.
 • bij stimulering of demping van het zenuwstelsel, b.v. voor oppeppen bij apathie en lusteloosheid
 • bij hyperactiviteit kan het juist kalmerend werken

Het is zinvol om eerst de arts te raadplegen voordat men aan bindweefselmassage begint omdat het niet in alle gevallen gegeven mag worden.

Wanneer mag er geen bindweefselmassage toegepast worden:

 

 • als men zich niet lekker voelt zonder duidelijke oorzaak
 • bij uitputtingstoestand, koorts, spierspasmen of tumoren
 • bij overmatige huidreacties of een defecte huid
 • bij ernstig neurologische ziekten zoals Multiple Sclerose, Herseninfarct, Parkinson, ALS
 • tijdens de zwangerschap 

voetreflexmassage

Deze massage behoort tot de holistische gezondheidsleer. Voetreflexmassage is een natuurgeneeskundige diagnostische en therapeutische methode. Dat betekent dat het de gehele mens bevat. De voet weerspiegelt de gehele mens, zowel lichamelijk, geestelijk als emotioneel.

De voetreflexmassage wordt gebruikt om de levenskracht te versterken waardoor het lichaam sterk genoeg wordt om de verstoring op te heffen. Het aantrekkelijke van deze therapie ligt o.a. in de eenvoudige techniek en overzichtelijkheid van de reflexgebieden en de aandacht die tijdens de behandeling gegeven wordt.

De inspectie bestaat uit het kijken naar vorm, kleur, gezwollenheid, aanwezigheid van likdoorns, eeltplekken, kloven, wratten, voetschimmel, pigmentvlekken, verkleuringen, transpiratie. Het voelen van temperatuurverschillen, vochtige plekjes, zwakke- en gespannen punten.

Een pijnlijk punt zegt altijd iets over het evenwicht dat verstoord is in het betreffende orgaan of weefsel en kan verschillende oorzaken hebben. Bij het vinden van een pijnpunt wordt extra aandacht gegeven aan dit gebied en de geestelijke achtergronden hiervan. Reacties worden veroorzaakt door het vrijkomen van afvalstoffen die moeten worden verwijderd.

Ook is het heel fijn om een lichaamsmassage af te ronden met een transformerende voetmassage. Dit geeft een enorme verdieping  aan de massage en de energie gaat optimaal stromen. Eventuele negatieve aspecten worden hierbij omgezet in diep innerlijke verandering wat als zeer positief ervaren wordt. 

metamorfosemassage

De metamorfosemassage is een prachtige techniek, die je terugbrengt naar wie je bent in je diepste wezen en helpt om beperkingen te doorbreken.

In onszelf hebben we de mogelijkheid om veel meer te worden dan we nu zijn en veel meer te doen dan we nu kunnen. In de natuur wordt een eikel een eikenboom en verandert een rups in een vlinder. Deze mogelijkheid is de eigenschap van levenskracht en is ook de mens gegeven.

Bij metamorfosemassage is de therapeut de katalysator om een abstracte structuur vrij te laten komen. De tijdstructuur van de zwangerschapsperiode.

Men heeft ontdekt dat deze structuur zich weerspiegelt in voeten, handen en hoofd. Door deze gebieden op een bepaalde manier te masseren maken we contact met onze prenatale ontwikkeling vanaf de conceptie tot geboorte en herstellen daar onze verstoringen. We worden een met het universum, waardoor we ons kleine zelf inwisselen voor ons grotere zelf.

Deze methode wordt niet alleen gebruikt voor geestelijke of lichamelijke aandoeningen maar voor iedereen die streeft naar persoonlijke groei. Gedurende alle veranderingsfases in ons leven en op momenten dat we vastzitten in patronen die onze groei stagneren kunnen we gebruik maken van deze massage. De veranderingen worden veroorzaakt door de kracht die we allen bezitten om onszelf te genezen.

hoofd reflexmassage 

Dit is een nieuwe zeer effectieve hoofd reflexmassage gebaseerd op de overtuiging dat alles met gemak en vreugde naar ons toe kan komen.

Acces bars techniek is een aangename vriendelijke en wonderlijk mooie techniek die ons gemakkelijk bij zowel lichamelijk, geestelijke en energetische toegangspoorten brengt. Hiermee worden blokkades opgeheven, ons leven plezieriger gemaakt en kunnen we onszelf volledig accepteren en waarderen.

Vanuit dit bewustzijn komt de voorspoed waar we al zo lang naar verlangen gemakkelijker naar ons toe. Dat komt omdat je innerlijke balans en zelfliefde herstelt. Dit straal je uit waardoor je resoneert met positieve aspecten in je omgeving. 

De behandeling bestaat uit het nalopen van 32 punten op het hoofd waardoor de polaire elektrische lading die in je hersens opgeslagen ligt gaat oplossen.

Alle gedachten, ideeën, overtuigingen, emoties en houdingen die je in dit leven maar ook al in vorige levens zo belangrijk hebt gevonden en opgeslagen en ook vastgehouden hebt, en oorzaak waren voor ziekte en ongemak, kunnen door een acces bars behandeling getransformeerd worden in positieve gedachten en gevoelens.

Het lichaam leert weer te ontvangen om daarmee andere keuzes en mogelijkheden te creëren.

oorkaarsjes

De magie van het vuur heeft ons al sinds de oertijd gefascineerd. Met de beheersing van dit element beschikt de mens over warmte en licht. Ook oorkaarsen genieten dezelfde fascinerende belangstelling. Door de Hopie Indianen kwam dit gebruik naar Europa.

Oorkaarsen werken lichaamszuiverend. Een lichte onderdruk in de oorkaars en een trilling van de stijgende lucht, veroorzaakt door de natuurlijke beweging van de vlam,  zorgt voor een lichte massage van het trommelvlies. Dit brengt een intensief gevoel van aangename warmte teweeg en een “bevrijdend” aanvoelende drukregeling in het oor- voorhoofd- en bijholten gebied.

Door de manier van plaatsing en handpositie ontstaat er een aanzuigende werking in de bovengenoemde holten, waardoor oude slijmresten en eventuele ontstekingsresten via het poreuze trommelvlies en de gehoorgang naar buiten gezogen worden en in het filter van de oorkaars verzameld worden in een droge vorm.   

Altijd worden beide oren behandeld om het energetische evenwicht te verzekeren. Na het verwijderen van de oorkaarsen worden de oren schoongemaakt en behandeld met een wattenstokje met St. Janskruidolie. Daarna volgt een zachte lymfedrainage van hoofd, hals en keelgebied, of een voetreflex massage van het gebied van de bovenste lymfezones.

Niet toegestaan bij  geperforeerd trommelvlies, implantaten, acute oorontsteking, huidaandoeningen in de gehoorgang.

moxeren

Moxeren
Moxeren is een eeuwenoude oosterse therapie, die vanuit Azië naar Europa gekomen is samen met de acupunctuur.

Moxa is bijvoetwol wat meestal tot een stick is opgerold en eruit ziet als een sigaar. Moxa wordt met een lucifer aangestoken en, als de hele kop roodgloeiend is, 1 tot 3 cm boven een aangedane plek gehouden. Moxeren is goed bij chronische pijnen, slapte en gebrek aan energie.

De behandeling brengt rust in spier- en zenuwweefsel. Onder- en overactiviteit wordt geharmoniseerd. Koude plekken worden langdurig warm en werken diep door in het hele wezen. Moxa verzacht de pijn bij reuma. Ook littekens worden zacht en soepel door een moxa behandeling.

Een behandeling met moxa wordt meestal toegepast als aanvulling van een massage, bindweefsel of voetreflexbehandeling maar kan ook als een op zichzelf staande behandeling gegeven worden. Het is een zeer aangename, ontspannende en verwarmende ervaring die 10 keer dieper gaat dan een infrarode lamp.

leverpakking

Leverpakking
Ontgiften van de lever en afvoeren van toxines

Een stevig papje van water met groene klei, waaraan etherische rozemarijnolie is toegevoegd, wordt met een katoenen doekje op het levergebied gelegd. Gedurende een uur wordt tegelijkertijd een ontspannende voetreflexmassage gegeven om de spijsvertering te bevorderen.

De lever gaat ontgiften en de toxines worden afgevoerd. Dit geeft een weldadig gevoel in de buik. Geestelijke indrukken worden getransformeerd en negatieve informatie wordt omgezet in positieve gedachten en creativiteit.

Deze behandeling is enorm helend na het doormaken van een ziekte, intensief gebruik van medicijnen of in een periode van zware psychische belasting. Bovendien is een leverpakking een voorwaarde voor het slagen van een zuiveringskuur.

niercompres

Voor een betere vochthuishouding en emotionele huishouding

Een warm kompres van verse gemberwortel wordt op het niergebied gelegd. Gedurende 45 minuten wordt tegelijkertijd en intensieve Voetreflexmassage gegeven om de werking van de urinewegen te ontspannen en tegelijkertijd aan te zetten om beter te functioneren en optimaal de afvalstoffen uit te scheiden. Dit zorgt ervoor dat toxines zich niet vastzetten in het lichaam en stijve spieren en gewrichten veroorzaken.

Nieren regelen niet alleen de vochthuishouding maar ook de emotionele huishouding. Deze behandeling zorgt ervoor dat de lichaamsappen en de emoties blijven stromen. In perioden van zware belasting, bij relatieproblemen of bij het niet goed kunnen uiten van emoties is het raadzaam om deze regelmatig te ondergaan, evenals tijdens een zuiveringskuur.

niercompresi

Massagepraktijk
Lavendel Den Bosch

Gr. van Prinstererlaan 13
5237 CL 's-Hertogenbosch

Telefoon:  073-6418539
K.v.K.: 17250876
BTW: NL 001272006B56
Bank: NL83ABNA0481805923
RBCZ licentie | VBAG licentie

Privacy beleid

volg ons

rbcz